Vytisknout Vytisknout vybrané kapitoly Předchozí kapitola Další kapitola

Trávicí systém

Trávicí ústrojí zabezpečuje:

  • příjem a mechanické rozmělnění potravy
  • chemické zpracování potravy rozložením na jednoduché látky – živiny
  • vstřebávání těchto látek do organismu
  • odstranění nestravitelných látek

Je tvořeno soustavou trubicových orgánů a do nich ústících žláz.


Schéma trávicího ústrojí

  1. Dutina ústní
  2. Hltan
  3. Jícen
  4. Žaludek
  5. Játra
  6. Žlučník
  7. Žlučové cesty
  8. Dvanácterník
  9. Slinivka břišní
  10. Slezina
  11. Slepé střevo
  12. Tlusté střevo
  13. Tenké střevo
  14. Konečník

Trávicí trubice

Dutina ústní

– příjem potravy, její prvotní rozmělnění zuby, smíchání se slinami

Hltan

– další postup přijaté potravy, společný oddíl cest dýchacích a polykacích, které se zde kříží

Jícen

– pokračování hltanu, asi 25 cm dlouhá trubice uložená před krční a hrudní páteří, prochází bránicí a ústí do žaludku, svalovina jícnu vykonává peristaltické pohyby, jimiž posunuje sousto do žaludku

Žaludek

– dutý vakovitý orgán s obsahem cca 1,5 litru, po naplnění potravou se objevují peristaltické pohyby, které umožňují dokonalé promíchání požité potravy se žaludeční šťávou v tzv. tráveninu vhodnou pro další zpracování; trávenina je rytmickými pohyby žaludku postupně posunována přes pylorus (vrátník) do další části trávicí trubice – dvanáctníku

Tenké střevo

– 3–5 metrů dlouhé, dělí se na tři části

  • dvanáctník – ústí zde vývod žlučových cest a slinivky břišní
  • lačník – jeho vnitřní vrstva (sliznice) je nařasena četnými výběžky, tzv. klky, které zvětšují celkovou plochu sliznice vhodnou ke vstřebávání všech živin (cukrů, tuků, bílkovin) do organismu
  • kyčelník – ústí do tlustého střeva v pravé jámě kyčelní

Tlusté střevo

– 1,5 metrů dlouhé, obkružuje kličky tenkého střeva a lemuje celý obvod dutiny břišní, vstřebává se v něm voda a soli, posunuje nestrávené zbytky potravy směrem ke konečníku, kterým jsou nakonec vypuzeny v podobě stolice

  • slepé střevo – slepě zakončená vakovitá první část tlustého střeva, do které ústí kyčelník, z dolního konce slepého střeva vybíhá červovitý výběžek (appendix)
  • tračník (vzestupný, příčný, sestupný) – vstřebávání vody a solí
  • konečník – sestupuje před kostí křížovou ke dnu pánve a ústí na povrch těla jako řitní otvor

Žlázové (parenchymatosní) orgány

Slinné žlázy

– párové příušní, podčelistní a podjazykové, jejich vývody ústí na spodní straně jazyka, sliny spojují rozžvýkanou potravu, obsahují látky (enzymy), které rozkládají složité cukry na jednodušší

Slinivka břišní (pankreas)

– uložena před páteří za žaludkem, je složena z lalůčků, které se spojují četnými vývody v jeden společný ústící do dvanáctníku, kudy pankreatická šťáva odtéká do tenkého střeva; šťáva obsahuje množství látek (enzymů), které štěpí bílkoviny, tuky, cukry. Ve slinivce břišní (Langerhansovy ostrůvky) se rovněž tvoří inzulin, který je předáván přímo do krve a je odpovědný za snižování hladiny krevního cukru

Játra

– největší žláza v těle, uložena pod pravou klenbou bránice, tvoří se v nich žluč, která je systémem žlučovodů odváděna do dvanáctníku, napomáhá vstřebávání tuků. Do soustavy žlučovodů je vřazen žlučník, který působí jako rezervoár žluči. Do jater je přiváděna krev vrátnicovou žílou (vena portae) ze všech nepárových orgánů dutiny břišní (žaludku, tenkého a tlustého střeva, slinivky břišní, sleziny). Tak se dostávají do jater téměř všechny vstřebané živiny, které se zde dále zpracovávají. Játra mají rovněž tzv. detoxikační funkci – zneškodňují některé jedovaté nebo škodlivé látky.

Trávení a vstřebávání

Trávení

je komplikovaný děj kombinující mechanické procesy (žvýkání, polykání, svalové stahy trávicí trubice) a chemické procesy (působení trávicích šťáv), které umožní vstřebávání živin z trávicí trubice.

Vstřebávání

je přechod látek z různých částí trávicí trubice do vnitřního prostředí organismu. V dutině ústní se vstřebávají některé léky, v žaludku se vstřebává jen voda a alkohol. V tenkém střevě probíhá vstřebávání všech živin. V tlustém střevě se vstřebává voda a soli.